tisdag 2 mars 2010

Varför ljuga??

Att ljuga är att ljuga, vare sig du kallar dem vita lögner, nödlögner, halvsanningar eller överdrifter.

Du kan inte möta vad som kommer att hända, därför ljuger du. Du är rädd för konsekvenserna av att tala sanning, konsekvenser sådana som dessa:

•Du skulle kunna skada din status.
•Du kommer att se dum ut.
•Någon kommer att bli arg på dig.
•Du skulle vara tvungen att erkänna att du hade fel eller att du gjorde ett misstag.

Att ljuga orsakar ängslan, depression och fysisk sjukdom. Du är ständigt bekymrad över att dina lögner ska bli avslöjade. Att hålla dina historier i ordning kräver en mängd arbete. Efter det att du ljugit för någon, kommer du inte att tycka om att finnas i närheten av den personen. Lögner förstör vänskap, arbete, förhållanden och äktenskap.

Om någon kommer på dig med att ljuga, kommer han eller hon inte lätt att tro på dig igen. Att förlora förtroende och respekt är en mycket värre konsekvens än att tala sanning från första början.

Du ljuger därför att du är rädd för vad som ska hända om du talar sanning. Du är rädd att du inte kan hantera konsekvenserna. Men sedan blir lögnen ett problem och du drabbas av värre konsekvenser.

Sju fördelar med att tala sanning
1.Du behöver inte komma ihåg vad du sa till vem, därför att du talade sanning. Du kommer inte oväntat att motsäga dig själv.
2.Du vinner anseende som en ärlig person. Om du är direktör, säger dina medarbetare till varandra: ”Vår chef kunde vara ärligare angående ditt arbete än du ibland vill höra, men det är bättre att veta sanningen.”
3.Människor följer ditt exempel och är mer sanningsenliga mot dig.
4.Din stressnivå sjunker. Du sover bättre, äter bättre och ser bättre ut.
5.Du kan titta på dig själv i spegeln. Att ljuga orsakar självkritik och depression.
Ärlighet skapar självförtroende och stolthet.
6.Du är mer övertygande. För att vara övertygande är du tvungen att vara trovärdig.
För att vara trovärdig är du tvungen att vara sanningsenlig.
7.Bäst av allt, du är pålitlig. När människor kan lita på dig, vinner du deras stöd. Du behöver människors stöd för att nå dina mål.

Från http://www.framgangstips.se/varfor-ljuga/

4 kommentarer:

 1. Är det någon som ljuger/ljugit för dig? Kram

  SvaraRadera
 2. So true:) Jo jag vet att man kan åka till Rhodos men det är nog stressigt med Kaan även när vi inte åker någonstans så det är mycket bättre för mig att fixa visum för ett år så jag inte behöver tänk på det. Det kostar bara 360:- så det är väldigt billigt i Sverige. Efter nått år så behöver jag inte visum utan kan skaffa dubbelt medborgarskap:) men det är väääldigt krångligt med allting alla papper här i Marmaris, tacka vet jag Sverige;) Ha en bra kväll, kram!

  SvaraRadera
 3. Det värsta är att man tror att alla är lika ärliga som man själv är!

  SvaraRadera
 4. ärlighet varar längst!
  så är det, men någon liten vit lögn måste man ta till ibland, jag vill i allafall inte såra någon
  kramar

  SvaraRadera

Nu blir jag glad :)